2021-03-31 14:34:04• hírek • közlemény

Magyar Lóránd: etnikai konfliktust próbálnak generálni!

Magyar Lóránd parlamenti képviselő szerdán olvasta fel a politikai nyilatkozatát a parlamentben annak kapcsán, hogy Szatmárpálfalva polgármestere átnevezné Ombod általános iskoláját.

Sokakat ért ugyanis kellemetlen meglepetésként a hír az év elején, hogy Zenoviu Bontea, Szatmárpálfalva község polgármestere határozattervezetet készített elő annak érdekében, hogy az ombodi Soltész János Általános Iskola nevét megváltoztassák. Soltész évtizedeken át volt a helyi református gyülekezet lelkipásztora, tanítója, valamint egyháztörténet-írói munkája miatt is megérdemli, hogy iskola viselje a nevét. A polgármester Ion Barbu matematikusról és költőről nevezné el az iskolát. Barbu 1895-ben született Câmpulung Muscelen, 1961-ben halt meg Bukarestben, semmilyen kötődése nincs Szatmár megyéhez.


„Szatmár megye kitűnő példa, ha multikulturális közösségről van szó, ahol alap az etnikumok közötti párbeszéd, egymás ismerete és tisztelete. A több különböző etnikum jelenléte a megyében távolról sem hátrány, hanem egy faktor, amely gazdagítja a közösségünket. Második mandátumában dolgozó képviselőként és több helyi tanácsosi mandátumom során mindig arra törekedtem, hogy a szatmári közösségben elfogadott legyen a több kultúra jelenléte és jó kapcsolat legyen a többség és a kisebbség között. Fontosnak tartom, és tartottam mindig, hogy köztünk, politikusok között is meglegyen a racionalitás, a jóakarat, és a törekvés a békés együttélésre. Éppen ezért lepett meg Zenoviu Bontea polgármester kezdeményezése, aki ezzel egy etnikumok közötti konfliktust próbál generálni, gondolva a következő választásokra” – mondta nyilatkozatában Magyar Lóránd.


Az RMDSZ-es politikus szerint Soltész János egy élet munkájával érdemelte ki, hogy egy iskola viselje a nevét. Emiatt is bízik benne, hogy a racionalitás fog győzedelmeskedni ebben az ügyben és a határozattervezet nem kerül majd a helyi tanács elé.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: